İçeriğe geç

Müdara Ne Demek Tdk

Müdara ne demek?

Sözlükte “aldatma, aldatma” anlamına gelen dery kökünden türeyen mudara kelimesi, “hoşgörülü olmak, insanlarla iyi geçinmek” anlamına gelir.

Mudara siyaseti ne demek?

Mudara, iyi geçinmek, iyi geçinmek veya birbirine tatlı söz söylemek, kendini, kavmini, dinini vb. korumak anlamına gelir. Düşmanlarına zarardan korumak için onlara dostça davranmak; nifak çıkarmamaya ve düşman edinmemeye dikkat etmek gibi açıklamalarla anlatılır.

Müdavi misin ne demek?

“Düzenli” veya “düzenli” anlamına gelen “midavim” kelimesi dilimize Arapçadan girmiştir. Kökeni “devam” kelimesidir.

Müdrike ne demek TDK?

TDK’ya göre Müdrike isminin anlamı: Anlama gücü.

Müdara etmek ne demek TDK?

Dilimize Farsçadan giren Mudara kelimesi “Mudarat” kelimesinden türemiştir. Mudarat, birine zarar vermemek için ona karşı nazik olmak anlamına gelir. Mudara, kalbindeki öfkeyi gizlemek ve kin beslediğin kişilere güler yüz göstermek anlamına gelir.

Müdara ne demek KPSS?

Mudara kelimesi Arapça kökenlidir. Bir kişinin öfkesini ve kötü işlerini önlemek için ona karşı nazik ve neşeli davranışlara “Midara” denir. Bu kelimeye münafık ve ikiyüzlü de denmesine rağmen iki anlamı vardır. Münafıklık, çıkar için yapılır.

Müdahene ve müdara nedir?

Buna göre, bir kimse din uğruna veya o kimsenin durumunun düzelmesine yardımcı olmak ümidiyle bir kimseye yumuşak ve hoşgörülü davranılırsa bunun mudâre olacağını, aynı davranışın menfaat elde etmek, onun arzularını tatmin etmek veya makamını korumak gibi bencil düşüncelerle gösterilmesinin de mudâre olacağını açıklamıştır (İḥyâ, II, 182.

Mudaran yok ne demek?

İtaatsizlik etmek, kimseye minnet duymamak ve boyun eğmemek anlamına gelir. “Kendi yağında kavrulmak” ve “başım biraz ağrımıyor” ifadeleri de aynı şeyi ifade eder.

Siyasetin diğer adı nedir?

Siyaset veya politika, gruplar arasındaki kararları veya bireyler arasındaki güç ilişkileri, kaynakların dağıtımı veya statü gibi diğer etkileşim biçimlerini içeren bir dizi faaliyettir.

Müptezel ne demek?

🔎 Haysiyetini kaybetmiş. Bolluktan değerini kaybetmiş. Güzel. Arapçadan dilimize girmiş.

Müdana ne demek Osmanlıca?

Minnettar olma, boyun eğme: “Kimsenin mazereti yok.” ѻ Mudanâ (harekete geçmek) için: Minnettar olmak, eğilip yalvarmak için: Sana geldim, mudânâ edeyim / Eğer benimle olmak istersen (Şeyh Gālib – Ş. M.S.). Kimseye izin vermeden efendiler gibi yaşadık (namıdiğer Gündüz).

Daimi demek ne demek?

(ﺩﺍﺋﻤﻰ) sıf. (Ar. dā’im ve -і ile dā’imі arasındaki izafi ek) Devamlı, sürekli: Bu türbenin devamlı ziyaretçisiydi (Ömer Seyfeddin).

Müdgam ne demek?

Müdğam, idğam yapılan ilk sessiz harfe (yani kendinden sonraki harfe eklenen harfe) denir. مَنْ يَشَاءُ ifadesindeki sessiz nûn (نْ) belirsiz edattadır. Müdğamun fih olduğunda; idğamın yapıldığı oluşumdaki ikinci harfe denir.

Müddei olmak ne demek?

Tasavvufî bir kavram olarak “müddeî”; aldatan, şikâyetçi, davacı, şekilci ve taklitçi anlamlarına gelir.

Müdarese ne demek?

(ﻣﺪﺍﺭﺳﻪ) i. (Ar. ders mudārese) Karşılıklı okuyarak, talimat vererek ve alarak öğretme.

Müdrec ne anlama gelir?

Sözlükte “katmak, katmak” anlamına gelen derc kökünden türeyen mudrec kelimesi, “kendisine bir şey eklenen şey” anlamına gelir. Terim olarak, senedi veya metni fazla olan hadisleri ifade eder.

Müdahene ve müdara nedir?

Buna göre, bir kimse din uğruna veya o kimsenin durumunun düzelmesine yardımcı olmak ümidiyle bir kimseye yumuşak ve hoşgörülü davranılırsa bunun mudâre olacağını, aynı davranışın menfaat elde etmek, onun arzularını tatmin etmek veya makamını korumak gibi bencil düşüncelerle gösterilmesinin de mudâre olacağını açıklamıştır (İḥyâ, II, 182.

Müdrik ne demek din?

Müdrik, sözlükte “gerçekleşmiş, yetişmiş, ulaşmış” anlamına gelir. İmam ise dinî bir terim olarak en geç birinci rekatın rükûuna yetişen ve imamla birlikte namazı kılan kişidir.

Müdir ne demek?

Yönetici (Arapça: مدير [mudîr]) yönetici ve müdür anlamına gelen bir kelimedir. Kelimenin dişil hali “başöğretmen”dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Çarşı Escort