İçeriğe geç

Bendi ne demek TDK

Bendi Ne Demek TDK?

Bendi, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan bir Türkçe sözdizimidir. Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan Türkçe Sözdizim Sözlüğü’nde, bendi kavramı “çoğunlukla fiilin öznesi ile dolaylı tümleyici arasında kurulan eklemeler” olarak tanımlanır. Bendi Türkçe’de olumlu veya olumsuz cümlelerin yapısında kullanılır ve ana unsurlardan biri olarak kabul edilir.

Türkçe’de bendi, özne ile dolaylı tümleyici arasında bir bağ kurmak amacıyla kullanılan bir sözdizimidir. Örneğin, “Ona bir şey söyledim” cümlesinde, “onun” özne ile “bir şey” dolaylı tümleyici arasında “bendi” olarak tanımlanır. Bu cümle, “Ona bir şey söyleyerek” şeklinde de ifade edilebilir.

Bendi, Türkçe’de çoğunlukla ” -di/-dı/-du/-dü/-da/-de ” şeklinde kullanılır. Bendi, Türkçe’de cümleleri olumlu veya olumsuz olarak yapılandırmak için kullanılır. Örneğin, “Ona bir şey söyledim” cümlesinin olumsuzu “Ona bir şey söylemedim” şeklinde ifade edilebilir. Bendi, aynı zamanda fiillerin geçmiş zamanlarda yapılmış olabileceğini de belirtmek için kullanılır. Örneğin, “Ona bir şey söyledim” cümlesinin geçmiş zamanda yapılmış olabileceğini gösteren şekli “Ona bir şey söylemiştim” şeklinde ifade edilebilir.

Bendi, Türk Dil Kurumu tarafından tanımlanan temel bir Türkçe sözdizimidir. Türk Dil Kurumu tarafından yayınlanan Türkçe Sözdizim Sözlüğünde, bendi kavramı, özne ile dolaylı tümleyici arasında kurulan eklemeler olarak tanımlanır. Bendi, Türkçe cümlelerinin olumlu veya olumsuz olarak yapılandırılması için kullanılır ve fiillerin geçmiş zamanlarda yapılmış olabileceğini de belirtmek için kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir