Çorum’u kim fethetti?
1071’deki Malazgirt Muharebesi’nden çok önce, Anadolu Türkleşmeye başladığında, Türk kabileleri yavaş yavaş Anadolu’ya yerleşmeye başladı. Bu dönemde, Bizans eyaleti olan Çorum, Nikonya (Yankoniye) olarak adlandırıldı. Zorlu savaşların ardından Melik Ahmet Danişmend, Çorum bölgesini Bizanslılardan fethetti.
Çorum’un soyu nereden gelir?
MÖ 3. yüzyılda Avrupa’dan Anadolu’ya gelen ve bugünkü Çorum, Sivas ve Yozgat arasına yerleşen Galat topluluklarının adı olan Trokmu kelimesinden gelmektedir. Trokmu kabilesi Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olan Hattuşaş (Boğazköy) bölgesine yerleşmiştir.
Çorum ismini nasıl almıştır?
Şehrin Türkler tarafından fethini Ahmet Gazi’nin bir destanı olarak anlatan Danişmendnâme’de, Çorum halkının Ahmed Gazi’ye tuzak kurmasından dolayı Cürümlü adını aldığı ve Çorum adının buradan geldiği söylenmektedir.
Çorum daha önce nereye bağlıydı?
1864 – Çorum’un kaza olarak Yozgat Sancağı’na bağlanması. 1864 – Osmancık’ın Amasya Sancağı’na bağlanması. 1866 – Kalınsaz, Budaközü (Sungurlu) adıyla ilçe oldu.
Çorum hangi soydan gelir?
Melik Ahmet Gazi, Oğuzların Alayuntlu boyunun Çorumlu boyunun başı olan İlyas Bey’i Çorum’un hükümdarı olarak bıraktı; İltekin Gazi ile birlikte Osmancık’ı fethetmek üzere Çorum’dan ayrıldı. Çankırı bölgesinin fethi için Çavlı ve Karatekin Beylerini görevlendirdi.
Çorum’u kim aldı?
Zorlu savaşların ardından Melik Ahmet Danişmend Çorum bölgesini Bizans İmparatorluğu’ndan aldı. Halk Müslüman oldu ve sadakat gösterdi.
Çorum hangi Türk boyu?
İlçemiz Bayat, adını Oğuzların 24 boyundan biri olan Oğuz Han’ın en büyük oğlu Gün Han’ın ikinci oğlu olan Kayı boyundan almıştır.
Çorum Kürt yeri mi?
Çorum nüfusunun %20’si Kürt’tür. Kürt nüfusu Çorum’un merkez nüfusunun %15’ini oluşturmaktadır.
Çorum’un yeni adı nedir?
Belki de en dikkat çekici değişikliklerden biri Çorum’un yeni adıydı. Artık Sivas “Şehriye”, Tokat “Kalevana” ve Kayseri “Marşeş”, Çorum “Amasya Çevresi”, Kırıkkale “Ayvalı”, Kırşehir “Kiriyakos” olarak anılacak.
Çorum’un en büyük ilçesi adı nedir?
Osmancık, merkez nüfus bakımından Sungurlu’yu geride bırakarak nüfus bakımından Çorum’un en büyük ilçesi oldu. Osmancık’ın nüfusu 30.781 olarak bildirilirken, ilçe merkezi Sungurlu’nun nüfusu 30.456 idi. Toplam nüfus bakımından Sungurlu ilk sırada yer alıyor.
Çorum’un en ünlü çerezi nedir?
Çorum denince akla ilk gelen nohut ve çeşitleri ile diğer kuruyemişler; badem, fındık, kaju, çekirdek gibi aradığınız taze ve kaliteli kuruyemişler, Çorum’dan Türkiye’nin her yerine gıda taşımacılığına uygun, sağlıklı ve hijyenik koşullarda ulaştırılıyor.
Çorum neden önemli?
7 bin yıl öncesine dayanan kültürel verilerin bulunduğu Çorum’da, ilk örgütlü devleti kuran Hititlerin ilk başkenti Hattuşa yer alıyor. Anadolu’nun kalbindeki Hattuşa, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen ülkemizin 9 değerinden biri.
Çorum’un en büyük köyü neresi?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) adrese dayalı nüfus kayıt sistemine göre Çorum’un en büyük köyü Osmancık ilçesine bağlı Öbektaş köyüdür. 2007 yılında nüfusu 2.000 olan köyde şu anda 1.400 kişi yaşamaktadır.
Çorum kaç yılında Yozgat’tan ayrıldı?
Sancağın ve bağlı ilçelerinin sınırları zaman zaman değişir. Örneğin, 1877-78 ve 1881-1893 Osmanlı nüfus sayımlarında Yozgat’ın ilçeleri Akdağmeni, Çorum, Boğazlıyan ve Sungurlu olarak görünürken, 1906 nüfus sayımında Çorum ve Sungurlu Yozgat’tan ayrılmıştır.
Çorum’da ne meşhur?
Bu yemeklerin listesini yazmayı unutmayın!Çorum Leblebisi.Çorum Mantısı,Çorum Köftesi.İskilip DolmasıÇatal AşısıKuzu Tandır Dolması.Sırık KebabıDiğer öğeler…
Çorum’da hangi uygarlığa aittir?
1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne eklenen Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak yüzyıllardır Anadolu’nun önemli merkezlerinden biri olmuştur.
Çorum Alaca hangi Türk boyundandır?
A) ETİMOLOJİK TANIM. ALACA: Hunlarla bağlantılı bir Türk boyu. Baykal Gölü’nün güneyinde yaşıyorlardı.
Çorum Kürt mü?
Çorum nüfusunun %20’si Kürt’tür. Kürt nüfusu Çorum’un merkez nüfusunun %15’ini oluşturur. Çorum’un merkezindeki Kürt köyleri.
Kurtuluş Savaşı’nda Çorum işgal edildi mi?
Türk Kurtuluş Savaşı’nın başarısı, imzalanan Lozan Antlaşması ile de teyit edilmiştir. Çorum, Kurtuluş Savaşı sırasında işgal edilmese de, Birinci Dünya Savaşı’nın aksine, birçok bakımdan önemli bir konuma sahipti.