İslamda dede ne demek?
İslam miras hukukunda belirli paylara sahip mirasçılar için kullanılan terim. Ferâiz ve Asaba’nın arkadaşları hariç, ölenin kan akrabaları. Miras hukukunda üst sıradaki akrabaları ifade eden bir fıkıh terimi.
Tasavvufta dede ne demek?
Anadolu’da bulunan bazı tarikatlarda belli bir rütbeye ulaşmış dervişlere verilen bir unvandır. Türkçe’de “baba”, “dede” ve “ced” için kullanılan bir kelimedir. Bazı Sufilere, tarikat şeyhlerine ve halifelere veya delilere verilen bir unvandır.
Dede mahrumu ne demektir?
Halk arasında kullanılan “dedenin yetimi” tabiri, İslam miras hukukuna karşılık gelmekte olup, ölen kişinin kendisinden önce ölen oğullarının ve diğer çocuklarının oğlu veya kızı, yani ölenin torunu anlamına gelmektedir.
Sahih dede ne demek?
Burada Ashâbü’l-ferâiz olarak pay sahibi olan büyükbaba, ölenin babasının babası veya onun babasıdır. Bunlara “sahih Dedeler” denir. Bir annenin babası gibi, kendisi ile ölen arasında bir eş bulunan büyükbabaya “Fâsid büyükbaba” denir ve miras hukuku açısından Zevi’l-Erhâm grubuna girer.
Dede kavramı nedir?
Dede, Alevilikte Ehl-i Beyt soyundan geldiğine inanılan önderlere, yani şeriflere ve seyyidlere, toplumsal ve dinî liderlere verilen addır.
Dede diye kime denir?
Türkçede baba ve annenin babası ve büyükbabasını ifade eder. Arapça karşılığı ced’dir (cedd, çoğulu ecdâd).
Dedeler soyu nereden gelir?
Başka bir deyişle, Türkiye’deki Dede locaları kökenlerini Türkistan’dan alırlar, ancak kaynakları da İmamlardır. Onlar, hala oradayken kabileler halinde birlikte yaşayan Türk kabileleriydi. Her birinin bağlı olduğu bir ocağı vardır ve başları olarak dedeleriyle göç etmişlerdir.
Dedenin görevleri nelerdir?
Dede’nin geleneksel görevleri arasında Aleviler arasında topluluk içinde iletişimi sağlamak ve onları kendi aralarında bilgilendirmek yer alır. Dede yalnızca dini hayatı yönetmekle kalmaz, aynı zamanda yasal kararlar veren bir yargıç olarak da hareket eder. Bir sivil yargıç gibi Dede, Aleviler arasındaki sorunlara çözümler getirir.
Agah ol erenler ne demek?
Bu bilinç ve anlayışa sahip bir dervişi “Kalk, uyan” diyerek uykudan uyandırmak, bir dervişin duygu, düşünce ve duyarlılığına uymayan bir ifade biçimidir. Bu nedenle, bu alışılmış hitap biçimleri yerine “Agah, kutsal kişi” ifadesi tercih edilmiştir.
Dinen dede toruna miras bırakabilir mi?
Bir torun büyükbabasından doğrudan miras alamaz. Büyükbabanızın mirası, duruma bağlı olarak önce annenize veya babanıza geçecektir. Bu nedenle, anne veya baba hayatta olduğu sürece büyükbabadan toruna miras kalmaz. Baba büyükbabadan önce ölürse, doğrudan miras büyükbabadan toruna geçecektir.
Dedenin borcu toruna kalır mı?
Büyükbabalar torunlarına borç bırakır mı? Büyükbabadan toruna bir borç kalıp kalmadığı sorusunun cevabı, ölen kişinin ölüm anında borcu ödeyemeyecek durumda olup olmadığına bağlıdır. Miras bırakan kişi ölüm anında iflas etmişse, mirasçıların mirastan vazgeçtiği varsayılır. Bu durumda miras bırakanın borçları mirasçılara geçmez.
Dede torununa bakmakla yükümlü mü?
Bir büyükbaba, torununa bakmakla yükümlü olduğu için, yaşamı boyunca dezavantajlı bir torununa mülk bağışlayabilir. Bu konu, büyük anne ve büyük babalarını kaybeden torunların, büyük anne ve büyük babalarının koruması altında olabilmeleri için tüm Müslümanlara sık sık açıklanmalıdır.
Dede kelimesi nereden gelir?
Eski Türkçe (sadece Oğuzca) dede “baba, büyükbaba” kelimesinden türemiştir. Bu kelime çocuk dili da-da’dan gelir. Kesin olan şey, çocuk dilinde evrensel olan erkek kişi sembolizminden türemiş olmasıdır.
Mirasta kadın ve erkek eşit mi?
Mirasın erkekler ve kadınlar arasında bölüşülmesi Türk hukukunda cinsiyet ayrımcılığı yoktur; eşler ve kardeşler, erkek veya kadın olmalarına bakılmaksızın eşit miras paylarına sahiptir. Ayrıca, alt soy hattı varsa, üst soy hattının hiçbir hakkı yoktur; yani çocuğu olan bir kişinin kendi ebeveynlerinden miras alma hakkı yoktur.
40 hal nedir?
Bu sınıfın üyeleri koca, karı, anne, baba, büyükbaba, büyükanne, kız, oğlunun kızı, ebeveynin kız kardeşi (AB), babanın kız kardeşi (B), annenin erkek ve kız kardeşidir (A). Bu sınıfın on iki hissedarı için12 toplam kırk farklı miras durumu (40 durum)11 vardır.
Alevilikte dede kime denir?
Ocak üyeleri, yani Dedeler, sosyal hiyerarşinin en üstündeydi. Dedelerin yetkileri ve yaptırımları, toplumun sosyal düzenini güvence altına alan çok etkili bir güçtü. Alevi Dedeleri, Türkiye’nin farklı bölgelerindeki sürülere bağlıdır. Bu yüzden Ocakzâde olarak da adlandırılırlar.
Dedeye neden dede denir?
Türk halkını yöneten deneyimli ve bilgili kişilere uzun zamandır baba ve pater denilmiştir. Bu iki unvanın ilk Yesevi dervişleri için kullanıldığı bilinmektedir. Daha sonraki zamanlarda “dede” unvanı, “ata” ve “baba” gibi bir saygı ifadesi olarak kullanılmıştır.
Dede kelimesi neyi?
Eski Türkçe (sadece Oğuzca) dede “baba, büyükbaba” kelimesinden türemiştir. Bu kelime çocuk dili da-da’dan gelir. Çocuk dilinde evrensel olan erkek kişi sembolizminden türediği kesindir.
Dedeler soyu nereden gelir?
Başka bir deyişle, Türkiye’deki Dede kabilelerinin soyu Türkistan’dan gelir, ancak kaynakları İmamlardır. Bunlar orada kaldıkları süre boyunca kabileler halinde yaşayan Türk kabileleriydi. Her birinin ait olduğu bir ocağı vardır ve başlarında büyükbabalarıyla göç etmişlerdir.