İçeriğe geç

Erbaa Adı Nereden Gelir

Erbaa kelimesinin anlamı nedir?

Erbaa kelimesi Arapçadır ve “dört” anlamına gelir. Osmanlı İmparatorluğu kayıtları Erbaa isminin 18. yüzyılın başlarından itibaren kullanıldığını göstermektedir. Bir süre bu kelime “Nevahi-i Erbaa” olarak kullanılmıştır.

Erbaa hangi Türk boyundandır?

Erbaa’nın çok eski bir yerleşim tarihi vardır. Bölgede yapılan kazılardan, kalıntılardan ve tarihi bilgilerden Kelkit Havzası ve çevresinin Hititlerin yerleşim alanı olduğu tespit edilmiştir. Hititler ve Frigler Kelkit Havzası boyunca M.Ö. 2000 ile M.Ö. 600 yılları arasında irili ufaklı birçok yerleşim yeri kurmuşlardır.

Erbaa ne zaman Tokat’a bağlandı?

Nitekim 1872 yılında dönemin devlet yönetimi Erek belediyesini Amasya Sancağı’na bağlı bir belediye (ilçe) olarak örgütlemiş ve daha önce belediyenin genel adı olan Erbaa adı yeni ilçenin adı olmuştur. Böylece 1872 yılında kurumu olan Erbaa Valiliği, 1892 yılında Tokat’la birleştirilmiştir.

Erbaa’nın neyi meşhur?

Erbaa çevresi, mevsimine göre toplanan keşgek (gendüme), nohut yahnisi, patlıcan boranısı, lahana kızartması, pancar yemekleri, boranılı, hazır erişte ve şalgam çeşitleri bakımından oldukça zengindir. Bunlardan en yaygın olanları dımak, nivik, efelik, kömeç, kuş ekmeği ve kazan karası’dır.

Erbaa ismi nereden gelmiştir?

Erbaa kelimesi Arapçada “dört” anlamına gelir. Erek, Karayaka, Sonusa (Uluköy) ve Taşabat (Taşova) kasabalarının hepsi “dört belediye” anlamına gelen Nevahi-i Erbaa olarak adlandırıldı. Başlangıçta kullanılan Nevahi-i (mahalleler) kelimesi daha sonra terk edildi ve sadece Erbaa adı kullanıldı.

Erbaa’da Alevi var mı?

Keçeci köyünün Alevi dedesi Ahmet Kaya, “Erbaa, Sokutaş ve Keçeci’nin 79 köyü arasında Alevi köyleri var. Erbaa ilçesinin kaymakamlığı iki Alevi köyüne sahipti.

Tokat Erbaa Çerkez mi?

Osmanlı-Rus savaşları sonucunda Erbaa ve çevresi özellikle Balkanlar ve Kafkasya’dan gelen kitlesel göçmenlerin en önemli duraklarından biriydi. Bu iskân hareketine çoğunluğu Çerkes göçmenlerden oluşan az sayıda Gürcü de katıldı.

Hangi Türk soyundan geliyorum?

T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.

Türk olduğumuzu nasıl anlarız?

Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün Soyağacı Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.

Tokat’ın eski adı nedir?

Tarih boyunca Tokat’a pek çok isim verilmiş olup en ünlüleri Comano Pontika, Komana, Evdoksia, Dokia, Dokat, Kah-Cun, Sobaru, Darün-Nusret, Darün-Nasr ve Tokat’tır.

Tokat hangi ilden ayrıldı?

Tokat Sancağı, bağlı olduğu Sivas vilayetinden ayrılarak 31 Mayıs 1920’de TBMM Milletvekilleri Kararı ile bağımsız bir vilayet haline getirildi. Artova ve Turhal ilçeleri 1944’te, Almus 1954’te, Pazar ve Yeşilyurt 1987’de, Sulusaray ve Başçiftlik ise 1990’da kuruldu.

Tokat’ta hangi beylikler vardı?

Tokat kalesi ve şehri 1074 yılında Danişmend Gazi tarafından fethedilmiş, daha sonra 1080 yılında kendi adıyla kurduğu Danişmend Beyliği topraklarına katılmıştır.

Erbaa gelişmiş mi?

Kalkınma Bakanlığı’nın 2004 yılında hazırladığı “Sosyoekonomik Gelişmişlik Açısından İlçeler Sıralaması”nda Erbaa, 872 ilçe arasında 470. sırada yer almaktadır. Tokat ilçeleri arasında beşinci büyük ilçedir. 3. kalkınma grubundadır.

Erbaa ne anlama gelir?

1. Dört, dördüncü. “Cihât-ı erbaa: Dört yön.”

Erbaa depreme dayanıklı mı?

ERBAA’nın yeni yerine taşınması, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunması, 1942 Niksar-Erbaa deprem kırığı ile Esençay Fayı’na yakın olması nedeniyle deprem bölgesinde kurulmuştur.

Erkanı Erbaa ne demek Osmanlı?

Erkân-ı Erbaa: 30 Mayıs 1876 bürokratik darbesinin organizatörleri.

Anasırı Erbaa neyi temsil eder?

Doğanın ve varlığın özünü belirleyen dört unsur (toprak, su, hava, ateş), yani anasır-ı erbaa, yaşamın anlamı, özü ve bazen de karşılığı gibi pek çok felsefi düşüncenin temelini oluşturur. Varlığın temelini oluşturan bu dört unsur, aslında evrenin de temelini oluşturur.

Tesbihatı Erbaa ne demek?

Zikirlere “Sübhanallah-i vel hamdülillah-i vela ilahe illallah-u vallah-u ekber” ve “Tesbihat-u erbaa” adını verirler. Ancak bu zikirlerden sadece bir tanesi “Sübhanallah” zikrini içerir ve arkasında hiçbir tesbih yoktur.

Anâsır ne demek?

Enâsır kelimesi, sözlükte “köken, kök, soy; şeref ve asalet” anlamlarına gelen unsur kelimesinin çoğuludur. Unsur ve anasır kelimeleri Kur’an-ı Kerim’de geçmez; hadislerde unsur kelimesi bir veya iki defa “kök, kaynak” anlamında kullanılmıştır (bk. Buhârî, “Tevḥîd”, 37; İbnü’l-Esîr, en-Nihâye, “Unsur” md.).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir