İftira suçu hangi durumlarda oluşur?
Kamu savcıları, kamu adına resen çözülebilecek suçlarla ilgili ihbarlar alır ve soruşturma başlatır. Bu bağlamda, bir kişiye basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı bir eylem atfedildiğinde hakaret suçu oluşur.
Hangi durumlarda iftira davası açılır?
Hiçbir yasadışı eylem yapılmamış olsa bile, kişinin veya kişilerin bu eylemi işlediğinden şikayet etmek, hakaret davası açmak için yeterlidir. Doğrudan yanlış beyanlarda bulunulmasa bile, insanlara yönelik ifadeler ve haksız saldırılar da dava açmak için geçerli suçlardır.
Suçsuz yere iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Hakaret suçunun kovuşturulması dava konusu bir suç değildir. Cumhuriyet savcılığı olaydan haberdar olduğunda, soruşturma yetkilerini resen kullanacaktır. Ancak, hakarete uğrayan kişinin şikayette bulunma hakkı vardır. Şikayet, cumhuriyet savcılığına veya soruşturmaya yetkili kolluk kuvvetlerine yapılabilir.
İftira nasıl ispat edilir?
Masum iftira nasıl kanıtlanır? Masum kurban iftirayı kanıtlarsa, fail cezalandırılır. Fiziksel delillere ek olarak, iftira suçunu kanıtlamak için tanık ifadeleri de gerekebilir. Yazılı belgeler, tutanaklar, fotoğraflar ve benzeri materyaller bir iftira davasında delil olarak sunulabilir.
Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?
İşlenmediğini bildiği bir suçu yetkili makamlara ihbar eden veya işlenmemiş bir suç hakkında soruşturma yapılmasına olanak verecek şekilde delil veya belirti uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Atilan iftiradan nasıl kurtulunur?
Hakarete uğrayan bir kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet hem kolluk kuvvetlerine hem de savcılığa yapılabilir. Ancak, hakaret suçunun şikayette bulunulabilecek bir suç olmadığını belirtmeliyiz. Soruşturma resen de başlatılabilir.
Biri sana iftira atarsa ne yapmalı?
İftira atan kişi biliniyorsa, iki kuruma şikayette bulunabilirsiniz. Bunlar Başsavcılık ve yaşadıkları şehirdeki kolluk kuvvetleridir. Şikayette bulunulan kişinin iftira suçundan cezalandırılabilmesi için, mağdurun iftiranın gerçekleştiğini kanıtlaması gerekir. Bu, deliller ve tanıklar aracılığıyla yapılır.
Kanıt olmadan dava açılır mı?
İspat yükümlülüğü, bir suçun işlendiğini iddia eden kişidedir. Eğer ispat edemiyorsa, sorun yoktur.
İftira atan kişi ne ceza alır?
Hakaret suçunun cezası (TCK 267) Basit hakaret suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçunun işlenmesi halinde bu suçtan dolayı verilecek ceza yarı oranında artırılır.
İftira suçunun cezası kaç TL?
Hakaret suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunu’nun 267. maddesine göre, hakaret suçunun basit şeklinin cezası bir yıldan dört yıla kadar hapistir. Daha ağır cezanın öngörüldüğü durumlar maddenin ilerleyen kısımlarında düzenlenmiştir.
İftira yüz kızartıcı suç mudur?
Hakaret suçu hakkında genel bilgiler 1-) Aşağıda hakaret suçu hakkında genel bilgiler bulacaksınız. 2-) Hakaret suçu ağırlaştırılmış bir suçtur. Yani tekrarı söz konusu değildir. 3-) Hakaret bir suçtur, yüz kızartıcı bir suçtur.
Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Kişiler bu tür bir iftiraya maruz kalırlarsa, Cumhuriyet Savcılığına şikayette bulunmaları gerekir. Şikayetin ardından Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatır ve suç duyurusunda bulunulmasıyla birlikte bu süreç kamu davasına aktarılır.
İftira suçu neleri kapsar?
Savcılar, kamuoyu adına resen araştırılabilecek suç haberlerini rapor olarak kabul ederek soruşturma başlatırlar. Bir kişi basın ve yayınlarda haksız yere yasadışı bir eylemle suçlanırsa, bu bağlamda bu bir iftiradır.
Asılsız iftira ne demek?
İftira; Bir kimseyi kasten ve asılsız bir şekilde suç, iftira veya hakaretle itham etmek demektir. Yalan; Gerçek olmayan, gerçeğe uymayan, uydurulan bir şey demektir.
Dedikodu mahkemeye verilir mi?
Hakkınızda dedikodu yayılması kişisel haklarınızı ihlal eder. Dedikodu yapan kişi ve hakkında yayılan dedikodular hakkında dava açılırsa, uygun deliller varsa manevi tazminat alınabilir.
İftira atan kişi ne ceza alır?
Hakaret suçunun cezası (TCK 267) Basit hakaret suçunun cezası 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçunun işlenmesi halinde bu suçtan dolayı verilecek ceza yarı oranında artırılır.
Kanıt olmadan dava açılır mı?
İspat yükümlülüğü, bir suçun işlendiğini iddia eden kişidedir. Eğer ispat edemiyorsa, sorun yoktur.
Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?
Bir kişi böyle bir iftiraya maruz kalırsa, savcılığa şikayette bulunmalıdır. Şikayet yapıldıktan sonra, savcılık soruşturma başlatacak ve suçlamalar getirildiğinde, işlem kamu davası haline gelecektir.
İftira atmanın para cezası ne kadar?
Bir yıl veya daha az hapis cezaları için para cezasına çevirmek mümkündür. Basit haliyle hakaret suçu 1 ila 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, etkili pişmanlık gibi istisnai durumlarda, bir yıldan az olarak belirlenmişse ceza para cezasına çevrilebilir.