Pepeçura hangi üzümden yapılır?
Pepecura hangi üzümlerden yapılır? Sadece Rize’de bulunan hoş kokulu üzümlerden yapılır. Tarife özgü hoş kokulu üzümleri bulamazsanız, tatlıyı hazırlamak için ince kabuklu siyah üzüm kullanabilirsiniz.
Pepeçura sağlıklı mı?
Özellikle içerdiği C vitamini ve polifenol açısından zengin antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu da vücudun enfeksiyonlara, özellikle Covid-19’a karşı direncini artırır.
Pepeçura tadı nasıl?
Rengiyle dikkat çeken bir tatlı. Siyah üzüm ve mısır unundan yapılan, pudingi andıran, Karadeniz mutfağında özellikle yaz aylarında en çok tüketilen tatlılardan biridir. Özellikle yaz aylarında taze üzümle hazırlandığında lezzetli bir tatlıdır.
Pepeçura anlamı ne?
“Pepeç” kelimesi olgun veya ballı meyve anlamına gelir. Bu lezzetli tatlıya kısaca “üzüm pudingi” diyebiliriz. Ballı üzüm, nişasta ve mısır unundan yapılır. Rengiyle büyüleyen pepeçura, Yunanca kökenli bir isimdir.
Pepeçura üzümü nerede yetişir?
Türkiye’nin Doğu Karadeniz bölgesinde üretilir. Siyah üzüm şırası, su, buğday unu ve nişasta veya mısır unundan yapılır. Pepecura, Çayeli ve batıdaki ilçelerde üretilir. Yerel olarak Pepeçi olarak da bilinir.
Pepeçura adı nereden gelir?
Bu tatlıyı ilk defa duyanlar için biraz bahsedelim: Pepecura, üzüm şırasının nişasta ile bir araya getirildiği ve damak tadına gerçek bir şölen sunan bir tatlıdır. Pepeçi, samaksa, kan sosisi ve mor üzüm tatlısı olarak da bilinir. İsmi aslen Lazca’dan gelmektedir.
Kokulu üzümün adı nedir?
Bölgemizde yıllardır yetiştirilen hoş kokulu siyah üzümün birçok çeşidi şehrimizde de yetiştirilmektedir. Bu üzümün bilimsel adı Vitis Labruska veya “Isabella” üzümüdür.
Pepeçura nerede yenir?
Pepecura, Rize’nin yöresel tatlılarından biridir. Rize yöresel mutfağında yaygın olarak yapılır. Üzüm tatlısı olan pepecura; üzümler su ve şekerle kaynatıldıktan sonra bir tencerede nişasta ve unla karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra soğuk olarak servis edilir.
En iyi siyah üzüm nerede yetişir?
Siyah ve kırmızı üzümler Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır civarında bol miktarda yetişir. Üzümün nerede meşhur olduğunu soranlar için Ege bölgesi cevabını verebiliriz. Ege bölgesi ülkemizdeki üzüm üretiminin %50’sini sağlar.
Pepeçura meyvesi nedir?
Kendisi gibi çok tatlı bir isme sahip olan Pepeçura tatlısı, Karadeniz bölgesine ait, hoş kokulu, kabukları diğer üzümlere göre daha kalın olan siyah üzümlerden muhallebi tekniğiyle hazırlanan bir tatlıdır.
Pepeçura nerede bulunur?
Rize’nin meşhur lezzetlerinden olan yöresel ürünümüz Pepeçura, yöremize ait mis kokulu üzümlerimiz ve mısır unundan yapılan bir çeşit tatlıdır.
Pepeçura kaç kalori?
Besin değerleri (100 gr)Kalori125 kcalYağ0,4 grKarbonhidrat28 grDiyet lifi1.
Pepeçura tatlısı neden yapılır?
Pepecura, üzüm şırasını nişasta ile birleştiren ve damağı şenlendiren bir tatlıdır. Pepeçi, samaksa, kan sosisi ve mor üzüm tatlısı olarak da bilinir. Hoş kokulu mor veya siyah üzümlerden yapılır. Normal üzümlerden de yapılabilir, ancak koku ve tat aynı değildir.
Rize pepeçura nedir?
Rize Pepecura; Latince adı Vitis Vinifera Labrusca olan hoş kokulu Isebella çeşidi, üzüm, mısır unu, buğday unu, mısır nişastası, toz şeker ve sudan yapılan puding benzeri bir yöresel tatlıdır.
Samaksa nasıl yapılır?
Öncelikle üzüm suyuna çekilmiş mısırı ekleyip 15 dakika pişiriyoruz. Ayırdığımız 1 su bardağı üzüm suyuna mısır ununu ekleyip iyice karıştırdıktan sonra dibine tutmaması için sürekli karıştırarak tenceremize ekliyoruz. İyice kaynamaya başladıktan sonra ara ara karıştırarak 15 dakika daha pişiriyoruz.
En iyi pekmez hangi üzümden yapılır?
Ekşikara üzüm çeşidi pekmez ve kuru üzüm üretiminde tercih edilir. Bu üzümden diğer çeşitlere göre daha fazla pekmez şırası ve kuru üzüm elde edilebilir. Aladağ veya Hadim pekmezi olarak adlandırılan pekmezin en önemli özelliği ardıç ağacıyla 5-6 saat kaynatılmasıdır.
Koruk suyu hangi üzümden yapılır?
Çiğ üzümler halk arasında şarap üzümleri olarak da bilinir. Olgunlaşmamış siyah frenk üzümü ezilir ve suyu çıkarılır. Elde edilen ekşi meyve suyu, asiditesiyle alternatif bir tat sunar. Bu tamamen doğal su şişelenir ve çiğ haliyle saklanır.
Pepeçura meyvesi nedir?
Kendisi gibi çok tatlı bir isme sahip olan Pepeçura tatlısı, Karadeniz bölgesine ait, hoş kokulu, kabukları diğer üzümlere göre daha kalın olan siyah üzümlerden muhallebi tekniğiyle hazırlanan bir tatlıdır.
Isabella üzümü nerede yetişir?
Peki ne üreteceğiz sorusunu sorduğumuzda; ülkemizde Karadeniz bölgesinde yetişen ve Isabella, ilaç üzümü, çilek üzümü, siyah üzüm gibi birçok isimle anılmasına rağmen, kendine has aroması nedeniyle daha çok “kokulu üzüm” olarak adlandırılan ve Doğu Karadeniz bölgesine endemik bir meyve olarak yetişen Karadeniz üzümü aklımıza geliyor.