Sanık doğrudan soru sorabilir mi?
Sanık veya sanık olmayan kişi, doğrudan doğruya değil, hâkim veya hâkim başkanı aracılığıyla tanığa soru sorma hakkına sahiptir.
Mahkemede savcı soru sorar mı?
(1) Duruşmada hazır bulunan savcı, müdafi veya avukat, duruşmanın usul ve esaslarına göre sanığa, sanığın kendisine, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılan diğer kişilere doğrudan soru sorabilir.
Duruşmada kimler soru sorabilir?
(1) Duruşmaya katılan tarafların avukatları; duruşma disiplinine uygun olarak, duruşmaya çağrılan tanık, bilirkişi ve diğer kişilere doğrudan soru sorabilirler. Taraflar, sorularını hâkim aracılığıyla sorabilirler.
Savcı ifade almak zorunda mı?
Savcının şüpheli veya sanığın ifadesini doğrudan kayda geçirme yükümlülüğü olmadığı tespit edilmiştir. Savcı, polis memurları tarafından tutulan bir ifadeye dayanarak veya şüpheli/sanıkla şahsen ifade alışverişinde bulunmadan iddianame hazırlayabilir.
Mahkemede sanık konuşur mu?
Mahkemede tartışılan tüm konular yazılı olarak kaydedilir ve sanığa gönderilir. Sanık konu hakkında konuşmak veya söylenenlere tepki göstermek isterse, konu hakkındaki konuşması/savunması dinlenir. Delillerin toplanması; Sanık sorgulandıktan sonra suçla ilgili tüm deliller sunulur.
Şüpheli iddianameye itiraz edebilir mi?
Sanığın veya müdafiinin suçlamalara itiraz etmesi mümkündür.
Mahkemede hakime nasıl hitap edilir?
En üst düzeyde saygı gösterin. Hakime “Sayın Yargıç” diye hitap edin. Konuşma sıranızı bekleyin. Hakimi, karşı tarafı veya avukatınızı kesmeyin. En üst düzeyde saygı gösterin. Hakime “Sayın Yargıç” diye hitap edin. Konuşma sıranızı bekleyin. Hakimi, karşı tarafı veya avukatınızı kesmeyin.
Savcı hangi durumlarda kamu davası açar?
Kamu davası, soruşturmayı yürüten savcının bir suç işlendiğine dair yeterli şüphe olduğuna inanarak açtığı herhangi bir ceza davasıdır. Kamu savcısı kamu davası açma görevini üstlenmiştir. Kamu savcısı, iddianameyi yetkili mahkemeye sunarak kamu davası açar.
Savcılık soruşturması en fazla ne kadar sürer?
Tutuklanan bir kişiye karşı yürütülen soruşturmanın süresi genellikle 6 ay ile sınırlıdır. Ancak, suçların Yargıtay’ın yargı yetkisine girdiği durumlarda bu süre bir yıla kadar uzatılabilir. Tutuksuz yargılanan kişiler: Şüpheli tutuklu yargılanırsa soruşturmanın süresi daha esnek hale getirilebilir.
Hakim karar verirken ilk neye bakar?
Hakim kararını verirken çocukların güvenliğini ve refahını en yüksek önceliğe koyar ve ardından tarafların durumunu ve evlilikteki sorunları dikkate alır. Boşanma kararının dayanağı, diğer şeylerin yanı sıra, tarafların beyanları, şiddet durumu ve mali ve sosyal durumdur.
Hakim sanığa ne sorar?
Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dosyanın hacmine bağlı olarak belirlenebilir. Sözlü duruşmada sanığa soru sorarken, hakim ceza davasını aydınlatmak ve delil toplamak için sorular sorar. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.
Savcı duruşmada bulunmak zorunda mı?
“Cumhuriyet savcısı, ceza yargılamasında kovuşturma makamıdır, sanık lehine ve aleyhine delilleri toplar ve sunar ve ceza yargılamasının amacına ulaşmak için halk adına başvuruda bulunur. Bu görevi yerine getirmek için savcının duruşmalarda hazır bulunması zorunlu değildir.
Savcı kaç günde ifadeye çağırır?
Bir kişinin ifade vermeye çağrılması kararı zorlama altında verilmişse, savcının celp süresi 24 saattir. Kişinin bu süre içinde hazır bulunması gerekir.
Avukatsız alınan ifade geçerli mi?
Tanık ifadesine katılan kişilere gelince, şüphelinin avukatı (avukat) polis tarafından ifade alındığında hazır bulunmuyorsa, sanık bunu mahkemede teyit etmediği sürece bu kararın dayanağı olarak kullanılamaz. Tanık ifadesinde avukatın bulunması, sanığın haklarının korunması açısından büyük önem taşımaktadır.
Savcı ifade almadan dosyayı kapatabilir mi?
Örneğin, savcı herhangi bir ifade almadan davayı kapatmaya karar veremez. Kararda ayrıca sunduğunuz delillerin neden yetersiz olduğuna dair bir gerekçe de bulunmalıdır. Ayrıca, sunmanız gereken deliller dışında talep ettiğiniz delilleri toplayamamak da bir itiraz sebebidir.
Hakim sanığa ne sorar?
Hakimin soracağı sorular, yargılanan suçun türüne veya dosyanın büyüklüğüne bağlı olarak belirlenebilir. Sözlü duruşmada sanığa soru sorarken, hakim ceza davasına ışık tutmak ve delil toplamak için sorular sorar. Taraflar veya avukatları da soru sorabilir.
Sanık dosya inceleyebilir mi?
Davalının ayrıca dosyaları bağımsız olarak inceleme yetkisi de bulunmaktadır.
Doğrudan sorgu nedir?
b) “Doğrudan sorgulama” kavramı. Doğrudan sorgulama, 2005 yılında Türk Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na giren bir konu olup, tarafların, hâkimi dahil etmeden doğrudan bir tanığa, sanığa, katılımcıya veya bilirkişiye soru sorması anlamına gelir.
Sanık ilk duruşmaya gelmek zorunda mı?
Sanığın duruşmada hazır bulunması hem bir hak hem de onun için bir yükümlülüktür. Bu nedenle sanığa duruşma hakkında bilgi verilmeli ve duruşmaya katılmasını sağlamak için özen gösterilmelidir, çünkü duruşmada hazır bulunmayan bir sanığın duruşmaya katılması genellikle mümkün değildir.